Dobra kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Pośród wielu opcji, które daje kuchnia europejska powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, połączeń oraz spora porcja zdrowia.

Charakterystyczne włoskie smaki

Typowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie dania to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.

Podstawowe posiłki włoskie

Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do makaronu. jedzonko Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.

Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również canelloni, focaccia, piada i liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film