Idealną wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pożąda wina, jaki idealnie połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli myślisz o czerwonym winie, masz rację, ale które z nich będzie w najwyższym stopniu dobre? Na ogół jest tak, że najodpowiedniej przystosować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj zdołałoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma duży aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o właściwej strukturze pasującej do dania.

mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje sporo różnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno trochę znacznie bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, lecz także Sangiovese, Negroamaro, czy też Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, jakie nie smakowałaby dosyć przyzwoicie z serem, w takim razie zamiast tego porządniej pomyśleć o dobraniu godziwego jako o okazji do tego, by spróbować nieco o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Poza tym lżejsze czerwone wina z są następnym świetnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeśli w sosie są grzyby lub warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeżeli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana lub Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.