Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, lecz równie porządnie popularne są z pysznej kuchni. Tak w następstwie tego, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby w następnej kolejności zakomunikować, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak solidnego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj rewelacyjną tożsamość. Jednak ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na przeróżne składniki i style gotowania i ewoluowała w coś całkiem innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej legendarnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki używane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Kluczowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, jakie stanowią podstawę kuchni włoskiej, to jego łatwość i pasja i na tym po największej części opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość lub skomplikowane techniki gotowania.

Co gruntownie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz ogromnej różnorodności makaronów, dwie główne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura pożywienia – także do pokochania!
Włochy są kultowe ze swojej silnej kultury rodzinnej. Przeważnie posiłki są długie, albowiem uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub ewentualnie przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Potem następuje „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane wraz z daniem głównym.